Valtuutettu Annika Aaltosen (nyk. Ollilan) valtuustoaloite

06.05.2019

Valtuustoaloite erityislasten ja -nuorten kohtaamisen parantamiseen

 Varhaiskasvatuksessa ja koulumaailmassa on monenlaista oppijaa ja yksilöllisiä tarpeita monenlaisia. Nepsylapsista ja –nuorista puhuttaessa tarkoitetaan henkilöä, jolla on neuropsykiatrisia erityispiirteitä. Näitä on esim. ADHD, Tourette ja Aspergerin oireyhtymä. Neuropsykiatriset erityispiirteet voivat aiheuttaa muun muuassa oppimisvaikeuksia sekä haasteita sosiaalisissa suhteissa sekä myöhemmin haasteita pysyttäytyä koulutuksessa ja työpaikassa. Ongelmien ja haastekohtien havaitseminen mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on tärkeää monesta eri näkövinkkelistä. Lapselle itselleen on tärkeää tulla kohdatuksi ymmärrettynä ja hyväksyttynä, vanhemmille mahdollinen diagnoosin saaminen lapselleen mahdollisimman varhaisessa vaiheessa saattaa hyvinkin auttaa ymmärtämään omaa lastaan ja saamaan arkeen apua. Lisäksi näiden nepsy-lasten erityisyyden huomaaminen ja taito kohdata nämä yksilöt tuovat lastenohjaajalle, lastentarhanopettajalle, luokanopettajalle, aineopettajalle, koulunkäynninohjaajalle ja muille lasten ja nuorten kanssa työskenteleville kuten liikunnanohjaajille ja nuorisotyöntekijöille valtavasti tietotaitoa ja jaksamista omaan työhönsä, kun haastaviin tilanteisiin on saanut riittävän koulutuksen.

Helsingin kaupunki kertoi huhtikuun alussa kouluttaneensa parisataa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaista ratkaisukeskeisiksi neuropsykiatrisiksi valmentajiksi. Koulutus on henkilökunnan mielestä tuonut työhön lisää ratkaisukeskeisyyttä ja positiivista pedagogiikkaa ja he ovat saaneet näin ollen eväitä siihen, miten käsitellä lasta jolla on vaikeuksia toimia ryhmässä tai miten palauttaa hänet takaisin ryhmään. Ennen kaikkea koulutuksessa olleet kokevat, että ongelmakeskeisestä ajattelusta pois pääseminen on tuonut mukanaan sen, että nyt avainasemassa on lapsen ja nuoren onnistumisiin ja vahvuuksiin keskittyminen ja myönteisen elämänpolun rakentaminen.

Aloitteellani haluan nostaa esille sen, miten tärkeää on saada riittävä koulutus ja näin saada henkilökunnalle paremmat tietotaidot ja jaksaminen työhönsä, lapsille ja nuorille ymmärretyksi ja hyväksytyksi tulemisen tunne sekä näin lisätä myös kodin ja koulun yhteistyön edellytyksiä. Toivon, että Raisiossa kartoitettaisiin yli sektorirajojen, että onko nepsyasioista riittävä tietämys ja tehtäisiin suunnitelma siitä, miten mahdolliseen koulutusvajeeseen vastataan. Nepsyvalmentajien lisäksi on asian tiimoilta myös muunlaista mahdollisuutta kouluttaa henkilökuntaa ja yhtenä hyvänä vaihtoehtona olisi yhdistää sosiaali- ja sivistyskeskusten voimat ja osaaminen ja kouluttaa henkilökunta oman kaupungin sisällä sosiaalikeskuksen ammattilaisten toimesta esim. Ihmeelliset vuodet sabluunalla, joka on suunnattu lasten- ja nuorten kanssa työskenteleville.

Raisiossa 29.4.2019

 

Annika Aaltonen

22.02.2020Puoluekokousedustajaehdokkaat nimetty
28.01.2020Hyvän Olon Päivä 6.9.2020 klo 11 - 15
28.01.2020Laskiaisrieha 23.2.2020
27.01.2020Valtuutettu Annika Ollilan (ent. Aaltonen) valtuustoaloite
27.11.2019Raision SDP 13.12.2019 Joulun avauksessa Raisiokeskuksessa
09.11.2019Varsinais-Suomen piirikokous 9.11.2019
13.08.2019Raision SDP Killin Markkinoilla 24.8.2019 klo 10 - 15
08.08.2019Puheenvuorot valtuustossa nyt luettavissa sivuiltamme
06.05.2019Valtuutettu Annika Aaltosen (nyk. Ollilan) valtuustoaloite
18.06.2018Valtuutettu Vesa Parantaisen valtuustoaloite

Siirry arkistoon »